روز غار پاک در غار کرفتو

غار کرفتو یکی از جاهای دیدنی دیواندره استان کردستان است که در حدود ۶۷ کیلومتری شمال غرب این شهر و ۷۰ کیلومتری شرق سقز قرار دارد.

به گـزارش هه نـگاو،

از سال ۱۳۸۹ در ایران، روز دوم مهرماه، با عنوان «روز غار پاک» نامگذاری شده است. در این روز غارنوردان با همکاری نهادها و سازمان‌های مختلف علاوه بر پاکسازی غارها، به آگاه سازی مردم، جوامع محلی و طبیعت گردان در زمینه اهمیت غارها و منابع آبی و ترویج راههای حفاظت از این اکوسیستم های ارزشمند و آسیب پذیر، می پردازند.

غارها بخاطر شرایط ثابت شان، شکننده ترین اکوسیستم ها محسوب می شوند. دمای ثابت در طول سال و عدم وجود نور باعث می شود غارها موجوداتی معدود، شرایط کاملا ایزوله و بدون تغییرات محسوس دمایی داشته باشند

 

صبح امروز مراسم گرامیداشتی با حضور معاون محیط زیست استان کردستان و، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستانهای سقز و دیواندره و انجمن های ژینکه پاریزه ، و جمعی از جوامع محلی در مجموعه غار کرفتو برگزار شد.

آقای ویسی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان در این مراسم با اشاره به اینکه غار‌ها به‌عنوان اکوسیستم‌های حساس در سطح جهانی شناخته شده‌اند، گفت: به منظور آگاهی افزایی و جلب مشارکت‌های مردمی برای حفاظت از غار‌ها، روز دوم مهر در تقویم ملی به عنوان روز" غار پاک" نامگذاری شده است. 

وی از امضا قرداد طرح مطالعاتی با دانشگاه کردستان برای شناسایی غارها و زیستگاههای استان و مباحث مربوط به گردشگری خبرداد 

وی در  ادامه بیان داشت : موضوعی که باید بر آن تاکید شود این است که غار‌ها زیستگاه‌هایی حساس و شکننده هستند که با کمترین تغییرات دچار آسیب‌ها و مخاطرات جدی می‌شوند و آلودگی‌های ناشی از فعالیت‌های انسانی از جمله رها کردن پلاستیک و زباله درون غار‌ها می‌تواند در چرخه حیاتی گونه‌ها اختلال ایجاد کند.

 

غار کرفتو یکی از غارهای اسرارآمیز و شگفت‌انگیز ایران است و از بزرگ‌ترین غارهای باستانی کشور محسوب می‌شود. این غار در استان کردستان، در یک رشته کوه آهکی در شمال دره‌ای عمیق و زیبا جای گرفته است و در اطراف آن پناهگاه‌ها، دخمه‌ها و حفره‌های متعددی دیده می‌شود. در زمستان‌ها و هنگام سرما درون غار گرم و در تابستان به‌لحاظ کوران باد، داخل غار خنک است.

غار کرفتو یکی از دیدنی‌ های استان کردستان است که در ۶۷ کیلومتری شهر دیواندره قرار دارد.  

این غار آهکی و باستانی در دوران مزوزوئیک شکل گرفته و در طی زمان‌های مختلف مورد سکونت و استفاده انسان قرار گرفته است. و در چهار طبقه ساخته شده است .

از دلایل اهمیت غار کرفتو وجود کتیبه‌ای ارزشمند به خط یونانی در طبقه سوم است که بر اساس آن، این مکان را به هرکول، یکی از خدایان یونان باستان نسبت می‌دهند. غار کرفتو در سال ۱۳۱۸ در فهرست میراث ملی کشور قرار گرفته است.

در طبقات مختلف غار کرفتو، روی دیواره‌های برخی از اتاق‌ها و راهروهای عبوری، نقوشی به‌صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شده‌ است و نقش‌هایی چون مارال، گوزن، سوارکار با اسب و حیواناتی ناشناس دیده می‌شود. در این میان، نقش‌های مارال در طبقه دوم از سایر نقوش قدیمی‌تر است.

دهانه ورودی غار کرفتو در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ متری از دامنه کوه قرار دارد که در گذشته پلکانی برای دسترسی به آن وجود نداشت؛ اما اکنون با کمک ۱۸۰ پله می‌توانید به‌راحتی از آن بالا بروید.

مسیر اصلی غار کرفتو نزدیک به ۷۵۰ متر طول دارد و ارتفاع سقف آن از یک تا ۱۲ متر متفاوت است. این غار دارای تالارهایی با ارتفاع بالا، مسیرهای پرپیچ‌وخم، دالان‌ها و دهانه‌های متعددی است که به یکدیگر راه دارند و تاکنون کسی قادر به شناسایی تمامی این مسیرها و تهیه نقشه کامل از آن نبوده است. همچنین به خاطر ریزش‌هایی که در طی زمان در صخره‌های بیرونی در پیرامون دهانه ورودی و در مجموعه معماری صخره‌ای ایجاد شده است، تعداد اتاق‌ها و راهروهای موجود در کلیه طبقات به روشنی قابل تشخیص نیست.

در غار کرفتو برای رفاه حال گردشگران سکوهای استراحت، پارکینگ و سرویس‌ بهداشتی وجود دارد.

 

 

روز غار پاک در غار کرفتو