اهالی روستاهای؛ کچلمنگان، کمرهسیاوه، درهوزان بخاطر برداشتهای غیرقانونی شن و ماسه توسط یکی از معدن داران منطقه ازرودخانه خواهان ورود دادستان به این ماجرا شدند.
- 30/ آبان /1403 18:30:48
- شناسه خبر : 546AEB42
- ارسال توسط : آراس قربانی پور
گزارش تعدادی از اهالی روستاهای؛ کچلمنگان، کمرهسیاوه، درهوزان از انتشار برداشتهای غیرقانونی شن و ماسه توسط یکی از معدن داران منطقه از رودخانه باعث گردید صبح دوشنبه ۵ آذرماه دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان سقز، رییس محترم آب منطقهای شهرستان سقز ، کارشناس محترم راهداری شهرستان سقز ، فرمانده محترم پاسگاه انتظامی حسنسلاران، ماموستا محمودی، بهمراه تعدادی از کشاورزان روستاهای فوق الذکر و سرمایهگذار کارگاه دانه بندی از محل برداشت رودخانه بازدید میدانی بعمل آمد.
ماموستا فاضل محمودی به نمایندگی اهالی از پیگیری و لبیک دادستان محترم تشکر و قدردانی کرد و گفت: این فرد از ۲۰ مهرماه مشغول برداشت شن و ماسه از رودخانه است طی سالهای متمادی برداشت های غیر قانونی، باعث کمتر شدن آب چاه شرب روستاییان و تغییر اکوسیستم منطقه گردیده به گونهای که علاوه بر قطع درختان و از بین بردن آبزیان امسال در کمال بیشرمی ساکنان را مورد تهدید قرار داده و بدون هیچ دلیلی از آنها شکایت قضایی کرده تا از این طریق کشاورزان را از خواسته برحق خود پشیمان نماید.
ماموستا محمودی در ادامه و پایان افزود: سرمایهگذار کارگاه دانه بندی ۴۵ روز مدام از رودخانه برداشت می کند که غیرمعقول به نظر میرسد.
این فرد بارها اظهار داشته؛ چون پول و سرمایه دارد همه را تتمیع کرده و اهالی نمی توانند مانع برداشت های غیر قانونی وی شوند. لذا از دادستان محترم انتظار میرود: در راستای مطالبه آب شرب سکنه و همچنین صیانت از کارشناسان ادارات ذیربط با این فرد برخورد قانونی و قاطع صورت بگیرد. سپس دادستان محترم و هیات همراه را به مکانهای که برداشت شن و ماسه از رودخانه انجام گرفته بود جهت بازدید میدانی همراهی و مشایعت نمود.
دادستان محترم در حین بازدید به گلایهها و سخنان کشاورزان گوش داد و در ادامه از روسا و کارشناسان خواست: گزارش کاملی از محل برداشتها حتی گزارشی از دپو کردن ماسه در کارگاه و فروش های که آنجام گرفته را در اسرع وقت تهیه و به وی اعلام نمایند.
دادستان محترم پس از پایان بازدید میدانی خطاب به جمع حاضر گفت: امروز جهت پیگیری مطالبات شما به اینجا آمدم مطابق مجوزها هیچ احدی نمی تواند از برداشت های این سرمایهگذار ممانعت بعمل آورد. اما بعد از ارائه گزارش کارشناسان و مطالعه آنها در صورتیکه برداشت ها بیش از حد مجاز باشد. مطمئن باشید؛ برخورد قانونی و قاطعانه خواهد کرد.
سخن اخر و پیشنهادات
اسامی مجوزهای که سرمایهگذار کارگاه دانه بندی واقع در کچل منگان از رودخانه برداشت کرده بود به شرح ذیل می باشد؛
_ شرکت آفرین ونیار متعلق به سرمایهگذار ۳ هزار مترمربع
_ شرکت هرم سازان اطلس ۳ هزار مترمربع
_ شهرداری سنته ۵ هزار مترمربع جمعا ۱۱ هزار مترمربع سرمایهگذار حق برداشت از رودخانه را داشت.
هرچند سرمایهگذار کارگاه دانهبندی امسال زودتر از مهلت مقرر برداشت شن و ماسه را شروع نمود اما هر ۳ مجوز را تمدید کرد. در حالیکه علاوه بر اینکه باران شدید نداشته بلکه هیچ احدی مانع برداشت وی نگردیده یود. ولی متاسفانه مسئولان دستگاه ذیربط مجوزها را برای وی تمدید کردند که جای تعجب و تأمل دارد!
باید اذعان داشت: شهرداری سنته بدون اینکه مجوز برداشت شن و ماسه را به مناقصه بگذارد طبق قرارداد فی مابین با شرکت آفرین ونیار اقدام کرده بود قطعاً ترک تشریفات شهرداری سنته مستوجب پیگرد قانونی است امیدوارم دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان سقز بدین موضوع ورود نماید.
باید اذعان داشت: برداشت های کارگاه های دانه بندی در طول مسیر رودخانه علاوه بر اینکه باعث کم شدن آب شرب چاه شده و زمینهای زراعی و کشاورزی را در آیندهای نه چندان دور به مخاطره انداخته و به شورهزار تبدیل میکند بلکه سد شهید کاظمی نیز در معرض کم آبی و یا بی آبی قرار خواهد گرفت.
در واقع برداشت شن و ماسه توسط کارگاه های دانه بندی در طول مسیر رودخانه تا دریاچه ارومیه تبعات جبران ناپذیری را در آینده بدنبال خواهد آورد. و دریاچه نمک ارومیه خشک خواهد شد که باعث تولید و انتشار ریزگردهای معلق در هوا گردیده و جان میلیونها انسان در ۳ استان: آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان را با مرگ تهدید میکند.
معتقدم برای مبارزه با مافیا و دست های پشت پرده برداشت شن و ماسه رودخانهای عزم ملی می طلبد و نیازمند راه کارهای لازم است که به شرح ذیل می باشد :
_ ترویج استفاده از ماسه کوهی علاوه براینکه اکوسیستم منطقه، محیط زیست ابزیان و درختان آسیب کمتری می بیند بلکه ماسه کوهی بدلیل یکدست بودن مقاومتر و ارزانتر از ماسه رودخانهای است
_ گذاشتن ۳ اتاق کانکس در مسیرهای ورودی سقز جهت کنترل و نظارت ماشین های حمل شن و ماسه کوهی و رودخانهای
_ ممنوعیت برداشت شن و ماسه در مسیرهای مختلف رودخانه به مدت معین توسط دادستان محترم.
بعنوان مثال: برداشت شن و ماسه توسط کارگاه های دانه بندی و یا سایرین از مسیر رودخانه کچل منگان، کمره سیاوه، دهروزان تا ... سال ممنوع گردد.
_ بازدید و سرکشی روزانه کارشناسان دستگاه ذیربط و متولیان امر در طول تمام مسیرهای رودخانه
_ گشت زنی شبانه بازرسان دستگاههای متولی در طول مسیر رودخانهها حتماً در معیت نیروهای مسلح انتظامی، سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی
_ نظارت دقیق اعضای کارگروه و الزام کردن مدیران کارگاه های دانه بندی نوع برداشت طبق مجوز انجام گیرد.
بعنوان مثال: شرکت هرم سازان اطلس مجوز ۵۰ درصد برداشت رودخانهای و ۵۰ درصد برداشت کوهی دارد. در حالیکه تعدادی از شرکت ها طبق مجوز برداشت را انجام نداده و ۱۰۰ درصد آنرا از رودخانه برداشت می کنند.
_ اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان مجوز شرکت ها (بجز شهرداری صاحب و سنته ) که فاقد کارگاه دانه بندی هستند را باطل نماید.
_ حمایت ویژه دولت با دادن تسهیلات بانکی با سود کمتر به سرمایهگذاران کارگاه های دانه بندی شن و ماسه کوهی
_ نماینده محترم مجلس شورای اسلامی شهرستان های بانه و سقز در راستای حفظ محیط زیست و مبارزه با مافیای برداشت رودخانهای بیانیه صادر نماید
_ ترغیب سازمان نظام مهندسی به استفاده از ماسه کوهی توسط انبوه سازان، پیمانکاران و کارگاه های تولیدی: تیرچه بلوک، بلوک زنی، موزائیک سازی، لوله های سیمانی، ساخت جدول و...
_ نظارت دقیق ناظران نظام مهندسی بر کلیهی ساخت و سازها جهت استفاده از ماسه کوهی در دیوار چینی و کارگاههای تولیدی تیرچه بلوک، بلوک زنی، ساخت جدول، قطعات بتونی و ...
_ نمونه برداری شن و ماسه از کارگاههای تولیدی دانه بندی توسط مهندسین تا در آزمایشگاه خاک درصد ناخالصی آن مشخص گردد. در صورتیکه نتیجه آزمایش منفی و با خاک آهن یا سایر خاکها بدان اضافه شده باشد گزارش تخلف را جهت تشکیل پرونده قضایی به دادستان محترم اعلام کنند.
_ کنترل بارنامه و مدارک رانندگان ماشین های حمل شن و ماسه توسط پلیس راهور و پلیس راهنمایی و رانندگی
_ رودخانه آدینان توسط شهرداری سقز بدلیل داشتن کارگاه دانه بندی بطور فجیعی در حال از بین رفتن است. لذا الزام استفاده از ماسه کوهی توسط شهرداری جهت ساخت: جدول، قطعات بتونی، سنگ فرش معابر و...
_ مجوز برداشت شن و ماسه ( کوهی و رودخانهای) توسط شهرداری های فاقد کارگاه دانه بندی باید طبق تشریفات مناقصه انجام گردد.
_ دستگاه اجرایی متولی جهت تمدید برداشت شن و ماسه رودخانهای آنرا منوط به تأیید دادستان محترم نماید
_ برداشت شن و ماسه در شب از رودخانهها توسط دادستان محترم ممنوع اعلام گردد.
_ الزام استفاده از ماسه کوهی جهت دیوار چینی و ساخت پل توسط پیمانکاران ساخت و ساز جاده ای
برخورد قاطعانه با مهندسان ناظر بر کارگاه های تولیدی دانه بندی و مهندسین ناظر بر امورات ساخت و ساز کارگاه های تولیدی؛ تیرچه بلوک، بلوک زنی، جدول سازی و... بازرسان و بطور کلی مستخدمین دستگاه های ذیربط هرگاه گزارش خلاف واقع اعلام نمایند به هیات رسیدگی تخلفات اداری کارکنان دولت در استان معرفی خواهند شد.
امیدوارم جهت اجرا کردن موارد فوق الذکر و موارد دیگر دستگاه قضایی جهت حفظ محیط زیست و جان میلیونها انسان بدین موضوع ورود نماید. لذا از ریاست محترم ستاد پیشگیری وقوع از جرائم شهرستان سقز استدعاست: با تشکیل جلسه فوقالعاده راهکارهای مبارزه با مافیای برداشت رودخانهای را با مصوب نمودن به مرحله ظهور برسانند.
هرچند به پایان آمد این دفتر ولی حفظ محیط زیست وظیفه همگانی است و تنها دغدغه اهالی روستاهای کچل منگان، کمرهسیاوه و دهروزان نیست بلکه همه احاد مردم باید بدین امر اهتمام بورزند.