پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز!

پارک مولوی کرد شهر سقز. یکی از بزرگترین گردشگاه‌های کردستان و مهمترین گردشگاه‌ها در سقز است 

پارک مولوی کرد شهر سقز. یکی از بزرگترین گردشگاه‌های کردستان و مهمترین گردشگاه‌ها در سقز است 

به گـزارش هه نـگاو،

در خاطرات میانسالان سقزی پارک شار به مراتب وسیعتری حک شده است کە هر ساله و با سناریوهای مختلف آب رفته و تجزیه میشود کما اینکه ساختگاه آن مؤید آینده نگری پایه گذاران برای گسترش و الحاق اراضی اطراف آن به فضای موجود بوده است.

ارشاد، بهزیستی ، شیرخوارگاه ، آتش نشانی ، کتابخانه و سرایداری, بازار روز شهرداری و مغازه های تجاری فضاهایی هستند که با قساوت بر روی کندەی درختان تنومند ساخته شدند کما اینکه هر کدام از دوایر و اماکن نامبرده; زیر مجموعه ارگانهای عریض و طویلی هستند که در واقع باید بر بهبود و توسعه پارک تاثیر گذار باشند اما بر خلاف انتظار ارگانهایی که کمترین راندمان ممکن را دارند; تمامیت این پهنەی سرسبز را زیر سوال بردند و یکی از معدود پتانسیلهای کم نظیر گردشگری را همچون پوستری پرتکرار از یک پارک معمولی پاره پاره کردند.

 

نه پارک و نه بازار

 

پس از تهاتر قطعات مرغوب پارکی شار با برخی پیمانکاران بود که جای خالی کنشگران زیست محیطی بخوبی احساس شد و نقاطی که سایه سار و پاخورشان هم خوب بود با کاشتن دکەهای متعدد تجاری سازی شد و با سرریز برخی دستفروشان به سایت بازی کودکان تداخل کارکردی پارک شار تکمیل شد و به عبارتی هر کدام از شهرداران ادوار به شیوه ای حاتم بخشی کرده اند و با بدسرپرستی پارکی شار چند صباحی بیشتر بر مسند قدرت جا خوش کردەاند.

 

شکست شاخص‌ها

 

سرانه فضای سبز قابل قبول برای هر نفر ایرانی بین  ۷ تا ۱۲ متر مربع است و همین نیز تازه حدود یک دوم معیارهای جهانی است ولی با این سرانه ۷ متری هم برای بیش از نیمی از سقزیها, فضای سبزی متصور نیست.

 

فردا دیر است

 

کمبود بوستانهای شهری و تفرجگاه از دلایل عمده تخریب محیط زیست است و در واقع بهبود متوازن شاخصهای امید به زندگی یک اصل است و غفلت از دیگر مولفەهای تاثیرگذار بر نمودار سایر شاخصهای تاثیرات منفی برجای میگذارد و مادامیکه طراحی شهری متناسب با الزامات زندگی مدرن نباشد انسان به طبیعت پناه میبرد و اغلب تخریب هم میکند که اگر نگوییم جبرانش غیر ممکن ولی بسیار دشوار است. تفرجگاه و بوستانهای عمومی از شاخصهای مهم توسعه یافتگی شهری است و مستقیما بر سلامت روانی افراد تاثیرگذارند چراکه با شبیه سازی طبیعت در کالبد شهرها; به میزان قابل توجهی ولع انسانی برای تداخل و تخریب در محیط زیست کاسته میشود. گفتنی است پیوستهای مطالعاتی برای مکان یابی احداث بوستانهای محلات نیز آسیبهای اجتماعی را کاهش میدهد.

 

یک بام و دو هوای شهرسازی

 

افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی مستلزم اجرای ضوابط شهرسازی است ضوابطی که بر روی کاغذ در تخصیص و طراحی بوستانهای شهری و فضاهای سبز تعارف ندارد ولی ضمانت های اجرایی آن برای دولتها منعطف و برخی مجریان نیز مطیع مافوق هستند اما در ساخت مسکن موشکافی میکند و از طرفی آمار شیوع اختلالات روحی روانی رو به فزونی است چرا که محیطهای سرد و خشن شهری از عوامل اصلی افسردگی و خودکشی است.

 

به داد طبیعت برسیم

 

اگر چه وضعیت پارکهای سقز مطلوب نیست ولی جسارت متولیان نیز در حاتم بخشی از پارکهای سقز بهت آور و نابخشودنی است. بوستانهایی که سیما و منظر شهری را مزین میکنند و روح ساکنانش را خشنود میسازند میزبان درختان و تجهیزات فرتوتی هستند که مستلزم احیا و بازسازی بوده, عزم و اراده جدی برای احداث تفرجگاههای دیگر هم ضروری است تا فشار و ازدحام مراجعین به همین چند وجب فضای موجود تعدیل شود.

 

“بهر ابرو رفتند کور برگشتند”

 

نمونه آخر این پازل از هم گسیخته نیز غم انگیزتر است و قبلا نیز در بنای بازار روز و کتابخانه آزموده شده بود. در گوشەای دیگر از پارکی شار بنایی ساختند که با هر متر و معیاری سنجیده میشود از منطق خاصی پیروی نمیکند و افق بنا مذهبی باشد یا بهداشتی و درمانی فرقی نمیکند چرا که بی شباهت به تلاش برای اخترع مجدد چرخ نیست و افرادی هم که به آنجا تردد میکنند آزرده خاطر از نگاه سنگین عابرانند.

 

از پارک شار تا پارک قیطریه

 

با فرض اتمام پروژه ها و بهسازی پارکهای موجود بازهم سرانە فضای سبز شهرستان پایین است و ارفاق یا امتناع مدعی العموم از پیگری تغییر کاربری و تصرف اراضی بوستانهای شهری  باعث میشود روز به روز محاصره فضای سبز تنگ تر شود و محیط زیست هم  سریعتر به زانو درآید; چه بسا خانواده هایی که برای یک دورهمی معمولی سرگردان شده بودند رو به احداث باغ ویلاهای اختصاصی آوردند و منطقه را شبیه پنل نمادهای بورسی کرده اند.

پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز! پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز! پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز! پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز! پازل ناهمگون پارک مولوی کورد، تجزیه آری توسعه هرگز!